Welkom bij Fablab Bergen op Zoom

Het FabLab aan de Drebbelstraat in Bergen op Zoom is hét centrum waar ontwerpers, kunstenaars, technici, studenten, makers en ondernemers elkaar ontmoeten. Dé plek om je droom te verwezenlijken. De digitale "ontwerp"werkplaats geeft iedereen de mogelijkheden om zijn of haar idee uit te werken en te realiseren. De broedplaats voor productontwikkeling van de toekomst.

3D-scannen

haan1FabLab BoZ beschikt over een (semi-)professionele 3D-scanner: de DAVID SLS-2 scanner. Deze scanner werkt met behulp van gestructureerd licht. Dat wil zeggen dat de scanner een aantal horizontale en/of verticale streeppatronen projecteert op het te scannen voorwerp. De camera registreert de afwijkingen die ontstaan in de patronen, en de software bouwt met deze gegevens een 3 dimensionale puntenwolk op. Vanuit deze puntenwolken kan de software een 3 dimensionaal beeld vormen. Nadat de scans gecombineerd zijn tot één geheel, kan in Meshlab en Meshmixer de scan bijgewerkt en vereenvoudigd worden. De scanner levert namelijk scans met vele miljoenen knooppunten en driehoeken; dit is vaak teveel om goed verwert te worden tot een strakke 3D-print. Na deze bewerkingen kan de scan geprint worden of verwerkt in andere 3D-software.
haan2                    haan3

haan4                    haan5

Een leuk project dat we met onze scanner uitgevoerd hebben is het reproduceren van een gespiegeld model van een onderdeel van een antiek jachtgeweer. Van dit geweer is de rechter haan verloren gegaan. Wij scanden de linker haan, bewerkte deze en hebben hem gespiegeld geprint met bronzefill filament van Colorfabb. Het resultaat ziet er goed uit.

haan6                 haan7

 

Nu moet er gepast worden, en als dit goed gaat laten we de haan printen in roestvast staal….

Reageer
(*)
(*)