Welkom bij Fablab Bergen op Zoom

Het FabLab aan de Drebbelstraat in Bergen op Zoom is hét centrum waar ontwerpers, kunstenaars, technici, studenten, makers en ondernemers elkaar ontmoeten. Dé plek om je droom te verwezenlijken. De digitale "ontwerp"werkplaats geeft iedereen de mogelijkheden om zijn of haar idee uit te werken en te realiseren. De broedplaats voor productontwikkeling van de toekomst.

een middagje lasercutten in het FabLab

armband

4 oktober 2012

Tijdens mijn studie aan de academie vertoefde ik regelmatig in werkplaatsen. Vooral de kunststofwerkplaats was de plek waar de meeste magie afspeelde. Opniew getriggerd door enthousiaste verhalen over 3d-printers en digitaal aangestuurde lasercutters nam ik een kijkje in Bergen op Zoom. Gewapend met laptop, usb-stick en een ontwerpje. Als de lasercutter heel precies kan uitknippen dan is het mogelijk om een armband te maken die bestaat uit dezelfde vorm en meerdere lagen. Verschillend qua kleur, materiaal en dikte  De vorm is simpel. De samenstelling van het materiaal levert de decoratieve waarde. De spekkoekarmband!

Mijn ontwerpje had ik getekend in Autocad en opgeslagen in een dxf bestand. Bij de eerste keer proefdraaien, bleek dat ik een schaalfoutje had gemaakt. Het werd meer een ringetje dan een armband. Dus nog even zoeken naar de goede afmetingen, daarna ging het “lasercutten snel. Opvallend is dat bij de kunststof armbanden de ene zijde wat kleine inkepinkjes heeft, waarschijnlijk door de metalen honingraat die eronder ligt. De triplex varianten zijn erg geroet. Maar het resultaat mag er zijn. Dank Charlotte voor dit geweldige fabmoment!

Apparaat Lasercutter 5.3

Snelheid 20  Vermogen 90 voor kunststof (dikte 3 mm)

Snelheid 10 Vermogen 90 voor triplex

 

Reageer
(*)
(*)