Welkom bij Fablab Bergen op Zoom

Het FabLab aan de Drebbelstraat in Bergen op Zoom is hét centrum waar ontwerpers, kunstenaars, technici, studenten, makers en ondernemers elkaar ontmoeten. Dé plek om je droom te verwezenlijken. De digitale "ontwerp"werkplaats geeft iedereen de mogelijkheden om zijn of haar idee uit te werken en te realiseren. De broedplaats voor productontwikkeling van de toekomst.

Gezondheidszorg

HealthCare and LifeSciences maakt door gebruik van 3D printing wereldwijd revolutionaire stappen vooruit.

Kaakchirurgie: implantaat met behulp van 3 D printing

Wereldprimeur in Belgiƫ. Lees hier alles over de operatie en het aanmaken van de implantaten.

In Maastricht zit het bedrijf Maastricht Instruments. Ze zijn in het bezit van een 3D-productieplaats. Hier worden niet alleen medische instrumenten ontworpen en gemaakt maar ook protheses en implantaten.

(Een geprinte schedel waarmee chirurgen oefenen op het plaatsen van een titanium schedeldak.)

Nog meer high-tech is 3D-printen met stamcellen. In Bilthoven zit het bedrijf Cellcotec dat nieuw kraakbeen kan printen. Met een MRI-scan wordt de binnenkant van je kniegewricht opgenomen. Dan wordt er van biodegradable materiaal een tissue geprint van precies dezelfde vorm. In een operatie wordt het restje kraakbeen uit de versleten knie gehaald, opgelost in een vloeistof en gemengd met beenmergcellen die men uit het bot van je dijbeen haalt. Die cellen worden in de tissue geplaatst waarna het geheel in dezelfde operatie in de knie geplaatst wordt. Na enkele weken is de tissue door het lichaam afgebroken en hou je een nieuwe laag kraakbeen over! Voordelen: geen afstotings-verschijnselen en een lange levensduur.