Welkom bij Fablab Bergen op Zoom

Het FabLab aan de Drebbelstraat in Bergen op Zoom is hét centrum waar ontwerpers, kunstenaars, technici, studenten, makers en ondernemers elkaar ontmoeten. Dé plek om je droom te verwezenlijken. De digitale "ontwerp"werkplaats geeft iedereen de mogelijkheden om zijn of haar idee uit te werken en te realiseren. De broedplaats voor productontwikkeling van de toekomst.

Lasersnijden / graveren van HPL compact plaat (Trespa)

Laser graveren Trespa Meteon

ik heb een testje uitgevoerd met de laser snijmachine op een plaat Trespa, om te zien in hoeverre de laser machine in staat is in het materiaal door te dringen en wat de kwaliteit van de bewerkte rand is.

Zie bijgevoegde foto’s. De laser is uitermate geschikt om te graveren: de gekleurde toplaag van de Trespa plaat wordt verwijderd tot op de zwart gekleurde kern. De resolutie is prima.

Nb. het betreft een “Meteon” type plaat, dus geschikt voor buitentoepassingen. Deze heeft een andere oppervlakte laag dan bijv. een Formica plaat.

Instellingen: power 100, snelheid 18

Een poging om dieper het materiaal binnen te dringen door de snelheid tot 1 te reduceren, leidt tot verbranding van de oppervlakte. Het is dus niet mogelijk dit materiaal te snijden, waarschijnlijk niet eens een 1 mm dikte.

2 Reacties op “Lasersnijden / graveren van HPL compact plaat (Trespa)”
  1. Joe zegt:

    Volgens mij zit in trespa PVC en dat is natuurlijk funest voor een laser. En ook niet super gezond voor jezelf.

  2. Jan Withagen zegt:

    Trespa bevat zeker geen PVC. Een Trespa plaat, in dit geval het product Meteon, bestaat grotendeels uit houtvezels die geïmpregneerd zijn met een fenolhars.
    Blijft wel het feit dat inademen van verbrandingsgassen altijd vermeden moet worden.

Reageer
(*)
(*)