Welkom bij Fablab Bergen op Zoom

Het FabLab aan de Drebbelstraat in Bergen op Zoom is hét centrum waar ontwerpers, kunstenaars, technici, studenten, makers en ondernemers elkaar ontmoeten. Dé plek om je droom te verwezenlijken. De digitale "ontwerp"werkplaats geeft iedereen de mogelijkheden om zijn of haar idee uit te werken en te realiseren. De broedplaats voor productontwikkeling van de toekomst.

Logo in Script Lettertype

4 oktober 2012

Na het  zien van de mooie ‘konijn’ proefjes die op balie lagen, en met name het proefje met het acrylaat met goudkleurig folie op de achterkant,
leek het mij leuk om te proberen een logo te maken voor mijn gitaarduo waar ik mee optreed.
Het idee was een logo te maken zoals je dat op gitaarversterkers vaak ziet zitten.

Wetende dat het lasercut programma graag dxf -bestanden wil (alhoewel eps ook schijnt te kunnen) ben ik begonnen in Illustrator CS6.
Met wat stoeien met een BrushScript Lettertype wist ik een logo te maken.  De letters heb ik omgevormd tot ‘contours’ zodat ik met de losse letters kon gaan spelen.
Na wat layout was ik tevreden methet ontwerp. Om te zorgen dat de letters aan elkaar vast zouden blijven zitten moest ik natuurlijk zorgen dat de letters ietwat overlapten.
en dat de verbindings streepjes dik genoeg zouden zijn.  Eerder deze middag hebben we nog het Raspberry Pi kastje gemaakt en daarbij was opgevallen dat het lasercut programma moeilijk doet als shapes overlappen of niet gesloten zijn. Dus was het zaak te zorgen dat de hele vorm uit 2 lange paden zou bestaan; een binnenrand en een buitenrand. Nou dat was een gehannes. Ik kende Illustrator eigenlijk amper, en met het idee dat het misschien wel hetzelfde zou gaan als in 3d-moddeling paketten was er al snel een half uur verloren gegaan. Opties in het menu ‘Pathfinder’ en join etc werkten allemaal niet voor mij. Net op het moment dat ik op wilde geven  vond ik hoe het in illustrator kan. Er is namelijk een pathfinder window, met daar in een knopje  ‘unite’. Dit deed precies wat ik voor ogen had.
Vanuit Illustrator is het bestand te exporteren als dxf en via een usbstick te plaatsen op de latop dia aan de lasercutter hangt.

 

 

 

 

Bij het exporten moet je nog een ArtworkScale aangeven

Dit had ik dus verkeerd gegokt. Eenmaal in het lasercutprogramma bleek de maat helemaal niet te kloppen. Ik meen dat ik een logo van 2 meter had gemaakt.
Gelukkig wist Ivo, die mij hielp, dat je ook kunt schalen in het lasercutprogramma.  De eerste test hebben we gedaan met een afmeting van het logo van om en nabij 12 centimer breed.

Helaas werden hierdoor de verbinding stukjes zó dun dat het logo niet uit het acrylaat was te halen.
Dus dan maar het logo 2x zo groot maken. Ook deze poging verliep niet vlekkeloos. nog steeds waren de verbindingsstukjes flinter dun.
Waarschijnlijk was het vermogen van de laser ook nog te laag ingesteld. Met veel geduld en behulp van wat gereedschap is het toch gelukt er een los te krijgen.
Zie hieronder het resultaat:


Heel voorzichtig heb ik het in karton verpakt en meegenomen naar huis. Ik moet het echt eerst nog ergens op gaan plakken want het kan ieder moment breken.

De lessen die ik geleerd heb:

  • maak eerst een test met een klein stukje van je ontwerp. Dan kun je al diverse dingen ondervangen, en je bent minder tijd en materiaal kwijt.
  • ken je tools:  experimenteren is leuk, maar het kan je veel tijd kosten.
  • plak je experimenten op een papiertje of stuk karton, ook de mislukkingen, en schrijf er de settings van de laser bij. (foto’s ervan maken kan natuurlijk ook).
    Ik ben het vergeten dus de settings moet ik jullie nog even schuldig blijven

Ik heb veel plezier gehad.
Met dank aan Charlotte en Ivo,
Patrick Gutlich

 

 

 

Reageer
(*)
(*)