Welkom bij Fablab Bergen op Zoom

Het FabLab aan de Drebbelstraat in Bergen op Zoom is hét centrum waar ontwerpers, kunstenaars, technici, studenten, makers en ondernemers elkaar ontmoeten. Dé plek om je droom te verwezenlijken. De digitale "ontwerp"werkplaats geeft iedereen de mogelijkheden om zijn of haar idee uit te werken en te realiseren. De broedplaats voor productontwikkeling van de toekomst.

Machines

Het Fablab draait natuurlijk om de mensen en de ideeën die ze hebben, maar de kracht van het Fablab is uiteindelijk dat daar machines staan om de ontwerpen te realiseren. Computers zijn tegenwoordig zo krachtig dat ingewikkelde ontwerpen snel een efficiënt kunnen worden getekend. Die tekening wordt omgezet naar, of is al een 3D model, dat naar de machine wordt gestuurd. De machine kan daarmee niet alleen het model maken maar ook dupliceren. Door dit model te delen met anderen (via internet aan de hele wereld) kun je samen snel iets nieuws ontwikkelen. Ieder heeft “zijn”  expertise. Zo kan je ontwerp evolueren tot een steeds beter product.

Je kunt er ook voor kiezen het FabLab af te huren voor jou alleen en een eigen ontwerp te beschermen. In FablLab Bergen op Zoom vind je de volgende machines:

De BRM 90120 100 Watt Lasermachine
De BRM 90120 is een grote laser die in staat is om hout en de meeste kunststoffen te snijden en te graveren  tot een formaat van 900 x 1250 mm. (dat is groter dan A0 formaat).

Daarnaast zijn de meeste materialen te graveren, denk bijvoorbeeld aan: glas (spiegels),  jade, hout, mdf, vineer, trespa, bamboe, hoorn, marmer, leer, textiel, papier, karton, plexiglas, kurk, graniet, natuursteen, aluminium,  gietijzer, ijzer, rvs,  juwelen en diverse andere materialen.

Er is ook een module aanwezig voor rond materiaal om bv. flessen te graveren.  Speciale software is niet echt noodzakelijk. Bijna alle 2D formaten (BMP, GIF, JPEG, TGA, TIFF, PLT, AI, DXF, DST (TIANDAO ), DWG, CDR)  kunnen rechtstreeks via een dongel gebruikt worden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stickersnijder Silhouette Cameo

De Silhouette Cameo snijdt zelfklevende folie, Flex- en Flockfolie, stof en meer, rechtstreeks vanaf de computer met Windows of Mac. Hierdoor kun je zelf ontwerpen, maar ook plaatjes/afbeeldingen omzetten naar snijlijnen. Daarnaast zijn al je lettertypes die al zijn geïnstalleerd op de computer te gebruiken voor teksten. De uitgebreide (gratis) software, Silhouette Studio, is Nederlands in te stellen en daardoor zeer gemakkelijk in gebruik. De Cameo snijplotter is door de vele mogelijkheden geschikt voor bijna elke hobby maar zeker ook voor professioneel gebruik. Denk hierbij aan autobelettering en je bedrijfskleding voorzien van een logo of tekst!!!

 

Silhouette Cameo1Deze plotter kan tot een breedte van 30,5 cm doorvoeren en tot een lengte van 3 meter!!!! Net als de Silhouette SD kunnen alle lettertypes en duizenden leuke ontwerpen, zonder cartridge of cd worden uitgesneden (geplot)! Ook kunt u plaatjes/logo`s omzetten naar snijpatronen met de (gratis) Silhouette Software.

Maximum snijbreedte   30,5 cm
Maximum snijdikte       0,8mm

 

Roland Modela MDX 15 CNC Frees

 

Roland_MDX-15

Deze Roland Modela MDX 15 is een complete frees- en graveeroplossing op desktop formaat. Een mooie mogelijkheid om kennis te maken met 2D en 3D projecten. Ideaal voor het demonstreren van de mogelijkheden.

Het werkformaat is 150 x 100 x 60mm. Je kunt er onder andere kunststof, hout en printplaatjes mee bewerken.