Welkom bij Fablab Bergen op Zoom

Het FabLab aan de Drebbelstraat in Bergen op Zoom is hét centrum waar ontwerpers, kunstenaars, technici, studenten, makers en ondernemers elkaar ontmoeten. Dé plek om je droom te verwezenlijken. De digitale "ontwerp"werkplaats geeft iedereen de mogelijkheden om zijn of haar idee uit te werken en te realiseren. De broedplaats voor productontwikkeling van de toekomst.

No Budget CNC

We zijn begonnen met het bouwen van een cnc-apparaat, voornamelijk samengesteld uit onderdelen die we hebben liggen. De geleiders van oude ‘analoge’ tekentafel, de Z-as is over van een Ultimaker, assen, lagers en poelies uit een copier etc. De staanders van de Y-as zijn lasergesneden uit een restant acrylaat. Als laatste hebben we een houder ontworpen en 3D-geprint voor het vasthouden van de ‘tools’.

Het is een lichte constructie, dus alleen geschikt voor licht werk zoals laseren, plotten, 2.5D-printen en zo. Dit project is voornamelijk bedoeld om ervaring op te doen in ontwikkelen en bouwen met een beperkt budget. Zo bouwen we onze eigen machine en leren we een hoop bij.

Ondertussen werkt de besturing met behulp van een Ultimaker board, en kunnen we testen met een pen. Klik hier voor de video.

Op het gebied van besturing gaan we verschillende mogelijkheden onderzoeken, misschien gaan we aansturen via een smartphone (Internet of Things). Onze eerste stappen in de wereld van Smart Industries….

Als het allemaal gaat werken kunnen we weer extra mogelijkheden bieden aan de studenten, ontwerpers en ondernemers uit de regio.

2015-05-07 20.49.29

2015-05-14 18.55.54

2015-05-28 14.26.18 2015-05-28 14.26.24

De reactiemogelijkheid voor dit bericht is gesloten.