Welkom bij Fablab Bergen op Zoom

Het FabLab aan de Drebbelstraat in Bergen op Zoom is hét centrum waar ontwerpers, kunstenaars, technici, studenten, makers en ondernemers elkaar ontmoeten. Dé plek om je droom te verwezenlijken. De digitale "ontwerp"werkplaats geeft iedereen de mogelijkheden om zijn of haar idee uit te werken en te realiseren. De broedplaats voor productontwikkeling van de toekomst.

Onderwijs

FabLab heeft zonder twijfel toegevoegde waarde voor het techniekonderwijs. Zowel voor basisscholen (denk aan aansluiting bij de concepten Techniek Torens, Techniek Kasteel), voor het VMBO als voor het MBO (Markiezaat College).

Op dit moment wordt bijvoorbeeld gewerkt aan innovatie op het gebied van (opleiding tot) CNC verspanen. Samen met externe partijen worden CNC machines (draaibanken, freesmachines) omgebouwd naar moderne besturingspakketten. Daarbij wordt gebruik gemaakt van OpenSource hard- en software en gebruikersvriendelijke MMI (Man-Machine-Interface) met simulatiemogelijkheden. Denk eens aan het besturen van een 7m lange portaalfrees vanaf je Ipad !

Deze nieuwe technologie biedt niet alleen gebruikersvriendelijke bediening, maar ook veel kortere leertrajecten. Duurt een opleiding nu 1 1/2 a 2 jaar, straks worden deze mensen in 8 a 12 weken (!) opgeleid. Dit geldt overigens niet alleen voor jou als VMBO’r, maar ook voor mensen die halverwege hun loopbaan willen omschakelen of herscholen. De industrie en MKB kunnen CNC verspaners goed gebruiken, dus hier wordt iedereen blij van.

Dit gaat dus over innovatie met betrekking tot leerprocessen door gebruik van state-of-the-art software, MMI en simulatie mogelijkheden.

cnc-frezen

post-853-13103874528_thumb

mach_CNC