Welkom bij Fablab Bergen op Zoom

Het FabLab aan de Drebbelstraat in Bergen op Zoom is hét centrum waar ontwerpers, kunstenaars, technici, studenten, makers en ondernemers elkaar ontmoeten. Dé plek om je droom te verwezenlijken. De digitale "ontwerp"werkplaats geeft iedereen de mogelijkheden om zijn of haar idee uit te werken en te realiseren. De broedplaats voor productontwikkeling van de toekomst.

Orca hangers en dolfijn munten

Voor de uitnodigingen van het verjaardagsfeestje mijn stiefzoon heb ik hangers uit berkentriplex gelaserd. In adobe illustrator heb ik een vector van een orca aangepast voor de lasersnijder. Lijndikte is niet van belang, wel kan je alvast verschillende kleuren aan de lijnen toekennen (voor bijvoorbeeld snijden en graveren).

*een goede tip: graveren gaat soms heel langzaam. Je kan een zelfde soort effect bereiken door de power van de laser laag te zetten en de snelheid hoog. De laser gaat dan niet door het materiaal heen maar laat wel een lijn achter. Zo heb ik de tekst op de hanger gedaan.

Het is belangrijk om de files als .dxf op te slaan, dit kan via ‘bestand’ en vervolgens ‘export’, ik heb de instellingen die dan standaard opkomen (voor het type DXF file) gebruikt.

Ook al zou de software van de lasersnijder illustrator files moeten kunnen lezen, in de praktijk is gebleken dat .dxf een betere kans van slagen heeft. Ik heb verschillende versies van illustrator bestanden geprobeerd zonder succes.

Ook heb ik munten gelaserd van ‘goudkleurig’ acryl. Ik heb de instellingen van de power en snelheid gebruikt zoals deze aangegeven zijn in het Fablab. Toch was de laser niet bij alle munten geheel door het materiaal gegaan, ik denk dat de focus van de laser niet goed heeft gestaan.

Hierboven het eindresultaat. De hangers hebben een lederen koord, dit kan je krijgen bij hobbywinkels.

Hieronder de files die ik gemaakt heb voor dit fabmoment:
illustrator file hanger
dxf file hanger

illustrator file munt
dxf file munt

Als laatste een video van de laser bezig met het laseren van de hanger:
laser in actie

1 Reactie op “Orca hangers en dolfijn munten”
 1. Mark de Boer zegt:

  Fijn te zien dat het de tweede keer wel is gelukt, en dat AI ook direct naar DXF kan.

  P.S.

  Op 21 en 28 feb ‘s avonds zal weer een arduino workshop gehouden worden.

  Groeten,
  Mark

Reageer
(*)
(*)