Welkom bij Fablab Bergen op Zoom

Het FabLab aan de Drebbelstraat in Bergen op Zoom is hét centrum waar ontwerpers, kunstenaars, technici, studenten, makers en ondernemers elkaar ontmoeten. Dé plek om je droom te verwezenlijken. De digitale "ontwerp"werkplaats geeft iedereen de mogelijkheden om zijn of haar idee uit te werken en te realiseren. De broedplaats voor productontwikkeling van de toekomst.

RC indoor modelvliegtuigje (depron 3mm)

Vandaag heb ik kennis gemaakt met het FabLab in Bergen op Zoom. Als fanatiek modelbouwer en het winterseizoen voor de deur, wordt het tijd om een aantal indoor modellen zelf te gaan ontwikkelen.
Het was de eerste keer dat er 3mm Depron op de lasersnijmachine gesneden is. Er zijn een aantal proefjes gedaan, en ik kom uit op een snijsnelheid van 150 met een vermogen (power) van 15%.

Ik zal dit FabMoment blijven updaten met de ervaringen die ik heb opgedaan met het ontwikkelen en snijden van mij nieuwe ontwerp voor het indoor seizoen 2012 – 2013.

Hierbij alvast een voorbeeld van mijn ontwerp van seizoen 2011 – 2012……. De Scorpion:

Scorpion F3P

Scorpion F3P

Het snijden van Depron op een laser is toch best lastig. Doordat het Depron aan de randen “krimpt” door de warmte, geeft elke reflectie van het snijrooster (honingraad) en ongewenste reactie in het Depron.

Reflectie van het rooster

 Reflectie van het rooster

Het eerste resultaat (niet gesneden mbv het rooster) is opgehangen in het FabLab te Bergen op Zoom.

IMG_0957 (Small)

 

Om het probleem van de reflectie op te lossen, heb ik een rooster van Depron bedacht, dat opgeofferd zal worden, waardoor de te snijden delen geen last meer hebben van de reflectie. Het rooster kan natuurlijk ook voor ander materialen  gebruikt worden….  Snijrooster v01-001

Dor gebruik te maken van het snijrooster, en een juiste offset waarde in de tekeningen te gebruiken van 0.45 mm, zijn zeer goede resultaten te behalen met het snijden van depron. De kleinste details zijn heel scherp en maat acuraat te snijden. Hieronder een voorbeeldje van een een ovaaltje van 1.5 x 3 mm.

Depron gesneden op rooster

Depron gesneden op rooster

Een Filmpje van de lasersnijder in actie bij het snijden van Depron Lasersnijden Depron (“Koppeling opslaan als”)

 

Piaget V2 deel 1 (Small)

 

Piaget V2 deel 2 (Small)

 

Ik heb alle parameters nogmaals bij elkaar geplaatst:

Snijden Graveren
Materiaal: Dikte: Speed: Power: Compensatie:
(Offset)
Speed: Power: Opmerkingen:
Depron 3,0 100 25 0,45 mm 800 10 Depron afkomstig van Hobby-In
Depron 6,0 100 30 0,45 mm 800 10 Depron afkomstig van Hobby-In

Het materiaal (Depron) is te koop bij:

http://hobbyin.home.xs4all.nl/

 

Reageer
(*)
(*)