Welkom bij Fablab Bergen op Zoom

Het FabLab aan de Drebbelstraat in Bergen op Zoom is hét centrum waar ontwerpers, kunstenaars, technici, studenten, makers en ondernemers elkaar ontmoeten. Dé plek om je droom te verwezenlijken. De digitale "ontwerp"werkplaats geeft iedereen de mogelijkheden om zijn of haar idee uit te werken en te realiseren. De broedplaats voor productontwikkeling van de toekomst.

RC Servo / Rudder horns

Servo  controls en rudder horns zitten bij alle indoor modellen bijgeleverd en zijn voor een paar euro te koop, maar waarom niet proberen om ze mbv een laser te snijden op het fablab?

In dit geval is de tekening naar eigen ontwerp aangepast. Door op meerdere afstanden bevestigingsmogelijkheden voor bedieningsstangetjes te creëren is het eenvoudig om de uitslagen mechanisch te vergroten of te verkleinen.

Het materiaal dat gebruikt is, is vliegtuig berkentriplex van 0,8 mm dik (te koop bij Hobby-In te Waalwijk). Door het soort materiaal was het erg zoeken om een juiste verhouding tussen het laservermogen en de snijsnelheid te vinden. Het triplex dat bij het FabLab aanwezig is, waarschijnlijk populieren triplex, is een heel stuk zachter en gemakkelijker te snijden.
Waarschijnlijk door de hardheid van het materiaal, blijft er na het snijden aan de rand zwart “roet” achter, dat wel gemakkelijk schoon te vegen is.

Servo / Rudder horns

Na enkele frustrerende pogingen om een .ecp file gecompileerd te krijgen naar de lasersnijder, liep deze steeds vast op “87% compiling”. Dit was een bekend probleem van de software. Waar het precies aan ligt is (nog) onbekend.

We denken dat de kleine gaatjes van 0,7 mm het probleem was voor de software of de machine. Na enige hulp van Charlotte hebben we ervoor gekozen om de gaatjes niet de  snijden, maar te graveren. Dit was de oplossing. De software / machine liep niet meer vast. Door het graveren op een hoger vermogen te doen, is er toch een gaatje gemaakt dat met een klein boortje nagewerkt moet worden……

Al met al was het weer een leuk en geslaagd experiment !

 

Snijden Graveren
Materiaal: Dikte: Speed: Power: Compensatie:
(Offset)
Speed: Power:
Berkentriplex 0,4 25 15 0,075mm 200 15
Berkentriplex 0,6 25 20 0,075mm 200 15
Berkentriplex 0,8 25 25 0,1 mm 200 15

 

 

 

 

 

 

Reageer
(*)
(*)