Welkom bij Fablab Bergen op Zoom

Het FabLab aan de Drebbelstraat in Bergen op Zoom is hét centrum waar ontwerpers, kunstenaars, technici, studenten, makers en ondernemers elkaar ontmoeten. Dé plek om je droom te verwezenlijken. De digitale "ontwerp"werkplaats geeft iedereen de mogelijkheden om zijn of haar idee uit te werken en te realiseren. De broedplaats voor productontwikkeling van de toekomst.

visitekaartje met mechaniek

     

Traditioneel nemen wij aan dat een visitekaartje vervaardigd is van papier. Met de komst van direct printing op diverse materialen zoals kunststof, metaal en houtfineer kunnen visitekaartjes een heel eigen signatuur worden meegegeven. Met 3D printing kun je  nog een stap verdergaan. Wat zijn de mogelijkheden als je traditionele print, lasercutting en 3D printing combineert? Een simpel gebruiksvoorwerp als het visitekaartje bevat dan ineens zowat alle moeilijkheden die je kunt tegenkomen. Mijn fablabproject is er dan ook op gericht om te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn en welke visitekaartproducten te realiseren zijn als je  beeldprint, cutting en 3Dprinting techniek van vandaag de dag samenbrengt.

Zoals gezegd verenigd het succesvol produceren van een dergelijk product de hele scoop aan “problemen” (lees uitdagingen) die je tegen gaat komen.

– Welke software is er te gebruiken om het ontwerp te maken. zodat je ook daadwerkelijk en efficient de productie kunt aansturen?

– Elke print kan uniek zijn, hoe handel en beheer je variabele printgegevens?

– Een visitekaartje dient om praktische redenen zo dun mogelijk te zijn. Hoe realiseer je een zo dun mogelijk eindproduct met werkend mechaniek?

– Welke variaties zijn er te realiseren mbt een mechaniek? denk aan: tandwiel- en hef constructies zoals irsisluiter, Lamellensluiter en optical illusion elementen.

– Welke materialen zijn dan te gebruiken? welke materialen niet?

– Bewegende delen dienen, als deze voorzien zijn van een geprint beeld, te registeren. M.a.w. : het ontwerp/beeld moet sluitend zijn. Hoe realiseer je dit ?

– Welke tools zijn er om hierop vooraf controle uit te voeren (door gebruik van simulatiesoftware)

– Met welke toleranties heb je te maken? Hoe nauwkeurig kun je beeldprint, cutting en 3D prionting verwerken in je ontwerp?

– Productie snelheid. hoeveel tijd neemt het produceren in beslag?

– Technisch design. hoe kun je het technisch ontwerp zodanig maken dat assemblage snel verloopt?

Dit zijn zomaar een paar zaken die je gaat tegen komen. Vanuit mijn kennis en ervaring gezien weet ik de weg wel uit te zetten maar de praktijk is vaak die van trail en error.

De komende tijd zal ik hier allereerst de “first attempts” optekenen. Daarna ligt er wellicht een fablab workshop in het verschiet en een commerciële site om je eigen 3D businesscards on demand te produceren.

 

stay tuned..wordt gevolgd…

John Klaasman

 

Reageer
(*)
(*)